Pakowarka prozniowa do ubran

Pakowarka próżniowa jest do szczelnego zamknięcia artykułu w dedykowanym pojemniku, zwykle foliowym opakowaniu, po uprzednim odessaniu z niego powietrza. Pakowanie próżniowe kupi na dłuższe zachowanie świeżości zapakowanych produktów dzięki ograniczeniu do minimum rozwoju bakterii oraz pleśni. Jedzenie zapakowane w ten sposób może żyć nawet kilkukrotnie silniejsze niż w sukcesie zastosowania nowych form pakowania.

Na placu istnieje prostych kilka rodzajów pakowarek próżniowych, jednakże ich używanie jest całe, są znaczne różnice w toku pakowania. Pakowarka komorowa - po daniu wyniku w ostatnim opakowaniu wewnątrz komory jest w niej wytworzona próżnia. W trakcie tego mechanizmu reszki powietrza zostają wyrzucone z opakowania. Po dokonaniu procesu następuje zgrzanie otworu. Pakowarki komorowe żyją w dalekich rozmiarach od małych aż po urządzenia dwukomorowe, zwiększające wydajność pakowania. Ten model maszyn uznawany jest przede wszystkim ze względu na niewielkie koszty obsług oraz prostota i energię używania. Wykorzystywane przede wszystkim w sektorze żywieniowym oraz handlu. Pakowarka listwowa - w przeciwieństwie do pakowarek komorowych pakowany produkt pozostaje poza urządzeniem. Próżnię produkuje się poprzez użycie specjalnej folii i umieszczenie otworu worka, tak by produkt został jak dobrze zamknięty, w urządzenia. Niewielkie, w porównaniu z pakowarką komorową, rozmiary oraz wielka mobilność są niewątpliwymi wadami tego gatunku urządzeń. Jednakże konieczność zakupu specjalnej folii znacząco zwiększa koszty eksploatacji. Wykorzystywana zwykle w sektorze spożywczym tam gdzie leżą artykuły o dziwnych kształtach np, dziczyzna. Opakowania - w sukcesie pakowarek komorowych wybór rodzaju folii nie ma oczywiście ogromnego znaczenia kiedy w sukcesie listwowych. Pierwszy rodzaj maszyn pracuje przede ludziom na biednych i szybko dostępnych foliach gładkich. Różny rodzaj pakowarek wymaga użycia folii moletowanej.