Zaklad produkcji czekolady i artykulow cukierniczych wiepol zaklad pracy chronionej

http://bubu-sklep.pl/opaski-dla-dziewczynek/Kokardki dla dzieci - Bubu sklep

Czekolada jest samotnym z najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, ukazuje się ją w wielu możliwościach. W niemal każdym sklepie można osiągnąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Popularna jest zarazem czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym okresem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, a w końca tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w zależności od tego jaki produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dobrze w mechanizmie automatycznym. Po przejściu tych procesów wynosi ona stronę sypką, którą określa się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do realizacji czekolady wskazane jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się również na ciepło kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji przenosi się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.